Mijn naam is halewijn

en ik wandel graag binnensmonds vloekend door zompig Hollands laagland.

Lessen in wijsheid: D

DATABASE: VLOEK OF ZEGEN?

Er schuilt een groot gevaar in databases. Uiteindelijk kunnen we het gezicht van de dingen kwijtraken als de werkelijkheid minder belangrijk wordt dan de overeenkomstige data in een database, en deze gegevens vervolgens minder belangrijk worden dan de sleutels die naar hen verwijzen. Laten we hopen dat het nooit zo ver zal komen, zei de optimist.

DEUGD EN ONDEUGD

Ondeugd is beter dan deugd. Als je je bewust bent van een deugd, is het een ondeugd. Ondeugd maakt dus nederig en verhindert eigendunk. Dat is althans de bedoeling van een ondeugd. Wat maakt het allemaal uit!?

DINGEN

In nachtverlichte etalages dromen de dingen van bezit en erotiek. Winkels zijn de hoerenkasten van de middenstand.

DROOM VAN DOOD EN LEVEN

Dromen maken steeds minder indruk en blijven steeds minder lang hangen naarmate je ouder wordt. Je hebt alles al eens gedroomd. Daarbij zijn de nachtmerries van je kindertijd niets vergeleken bij de horreur van de volwassen wereld, je fantasieën verbleken in het licht van de gruweldaden van de werkelijkheid. Afgestompt loop je je graf tegemoet. Was het je dood die zich je leven droomde? Of ben je ‘slechts’ de uitkomst van enkele elektrische en chemische processen die op zoek zijn naar grotere volmaaktheid? Ben je een wezen dat zich niet wil schikken in de gezaghebbende spelregels op het grote zwaartekrachtveld?

DWAAS

Veel van wat voor de mensheid doorgaat voor wijs en waar, hoort eigenlijk thuis in het domein der dwaasheden. We willen alleen niet toegeven daarvoor gevallen te zijn en dus brengen we onze eigenaardigheden bijeen onder verschillende fatsoenlijke noemers zoals noodzakelijkheid, principe, verantwoordelijkheid, traditie en maatschappelijke eis. Maar wat als diezelfde traditie en maatschappij nu eens gek zijn? Als het kleed waaronder we schuilen, normaal gebruikt wordt voor het wegmoffelen van nucleair afval en ouwe rotzooi? Er zijn te veel mensen op de wereld die allemaal onsterfelijk willen worden en ook nog eens het grootste stuk willen van de beperkte hoeveelheid aarde. Gelukkig is er een onbeperkte hoeveelheid gezond verstand, overal voor niks te krijg. En straks wacht ons allen de hemel, martelaar, heilige, gelovige, of niet.


(en dan vergeet ik nog deeltijd, dood, duurzaam, drammen, Dufay en niet te vergeten: dom)