Mijn naam is halewijn

en ik wandel graag binnensmonds vloekend door zompig Hollands laagland.

Lessen in wijsheid: E

ECONOMIE

De enige wetenschap die constant achter de feiten aan loopt, geen ontdekkingen doet en volkomen speculatief is; dus eigenlijk geen wetenschap.

EER

Eer grijpt terug op iets dat geweest is, wat eer-der was, van al-eer en eer-tijds. Eer-gisteren deden we zus, gisteren zo, en nu heel anders. Eer is het dode boek, de dode letter, de overgeleverde gewoonte en zede van een dood tijdperk. Wie in zijn eer aangetast is, is niet in zijn kuif gepikt, zijn paal gezaagd of kont gebeten, want dit zijn levende lichaamsdelen. Nee, hij is geraakt in iets heel ouds, dat in feite al afgestorven is: de traditie.
Wie in zijn eer aangetast is, gebruikt de eer als excuus voor eigen onvermogen. Eer is de hoge dunk die je van jezelf of je directe omgeving hebt, maar die de anderen niet delen. Deelden ze die wel, dan was eer onbestaand.
Moeten we nu van de ander af of van de hoge dunk van onszelf?

EIGENHEID

Ik ga u een geheim verklappen. Ik hoef er geen geld voor zoals al die zelfbenoemde goeroes en andere zielenknijpers met hun mantra’s en orakelspreuken. Het geheim is het volgende. Wie zich zijn ondeugden eigen maakt en ze dus niet langer veroordeelt of ontkent, zet de eerste en enige stap in de goede richting. Weg hypocrisie, foetsie leugenachtigheid, adieu hoogmoed, tabee draaikonterij, vaarwel zwaarmoedigheid, goodbye depressie! Beter dan goed worden we toch nooit!

ERGENS

Ergens is er iets en ergens anders iets anders. Overal en nergens komen we dingen tegen en als we ze niet tegenkomen, bestaan ze niet, tenminste niet overal en nergens. Ergens weten we dit allemaal wel. Geen van allen, die het niet weet, moet die kennis ergens vandaan halen waar die soms te vinden is. Zeker is dat wie de kennis bezit, niet ver van huis is en beter thuis had kunnen blijven. Want de waarheid is overal te vinden waar hij niet is. Dus ergens. Maar waar?

ESTHETIEK CONTRA ETHIEK

We leven in een esthetisch tijdperk. De verpakking is belangrijker geworden dan de inhoud. Hier heeft de politiek hard aan meegewerkt door de manier van communiceren belangrijker te maken dan het gezegde. Communicatie heeft zich geheel losgezongen van helderheid. Communicatie is het verbloemen van de eigenlijke boodschap. Is dit eigenlij niet liegen?

EVOLUTIE CONTRA SCHEPPING

Dezelfde mensen die zich op grond van gods woord boven het dier gesteld zien — ze zijn immers geschapen naar diens evenbeeld —, vinden het plotseling minder bezwaarlijk de evolutie aan te hangen als het erom gaat verontschuldigingen te vinden voor hun eigen ‘beestachtige’ wreedheid.