Mijn naam is halewijn

en ik wandel graag binnensmonds vloekend door zompig Hollands laagland.

Winst en verlies in tijden van crisis

Rijke mensen hebben de neiging de grootste winst te bagatelliseren en het kleinste verlies uit te vergroten. Eigenlijk is een kleine winst, nee elke winst in hun ogen een klein verlies, en een klein verlies een groot verlies. Kortom, er wordt altijd verlies geleden, en niets maakt dat meer voelbaar dan winst.
Winst kan volgens hen, en volgens de economen die hen ondersteunen, altijd groter en móét ook groter. Genoeg is niet genoeg. Als de winst het volgend jaar niet groter is, wordt er eigenlijk al verlies geleden. Nog erger is het als de winstgroei van het vorig jaar niet gehaald wordt in het lopende jaar. Als de winstgroei geen groei te kennen geeft, als de prognose van winstgroeiwinst niet florissant is, dreigt zwaar weer. Alweer voor de rijkaards uiteraard, de armoedzaaiers zal het allemaal een zorg zijn.

We leven in een wereld die van exponentiële groei houdt. Gestage langzame groei en rijping is iets voor watjes, mietjes, sukkels, dozen, mutsen, loezers en andere koekwouzen. Gestage groei is stilstand en laat zich niet uitbaten, zo wordt het de economiestudenten althans voorgehouden door hun leermeesters in het kwaad.
(Ik heb me overigens vaak afgevraagd waarom iemand eigenlijk economie gaat studeren, of communicatiewetenschappen of makelaardij. Zoiets doe je toch alleen om centjes te vergaren ten koste van, wat een beetje minderwaardig is, nietwaar? Ik begrijp niets van die jongeren die rijkdom zien als heilig doel, en zichzelf spiegelen aan het rolmodel van een vroegrijke man met sluwe berekenende blik en hebberige vrouw die vreemdgaat met een vroegrijke man met sluwe berekenende blik en hebberige vrouw die… en dat tot in het oneindige.)

Mijn vrouw en ik en ons kroost leven van de hand in de tand. Ik schijn perfect aan te voelen wanneer er weer een grote uitgaaf gedaan moet worden, want tegen die tijd ga ik winst maken. Die dus nog voor hij echt gemaakt is, meteen weer weggesmolten is. Wij maken nooit winst. Wij snappen ook niet dat anderen, die minder en minder hard werken, elke maand honderden euro’s schijnen over te houden. Het is ons niet gegeven. Sommigen zijn met een zilveren lepel in de mond geboren, anderen met de helm. Wij zijn blijkbaar voor een dubbeltje geboren en mijn vrouw met een gat in de hand. Maar ik hou van haar, want ik heb een dure smaak en kijk op kwaliteit.