Mijn naam is halewijn

en ik wandel graag binnensmonds vloekend door zompig Hollands laagland.

Lessen in wijsheid: L

Landschap

Er is geen beter schilderij dan een landschap in de morgen, een landschap in de avond, en een plein in de binnenstad met een goed glas op het midden van de dag.

Leven

Het leven is een toneelstuk, drama en farce tegelijk, waarvan de tekst pas achteraf geschreven wordt.
Er zit evenwel zo veel gelijkenis in alle levens dat wat sommigen voorspelling noemen in werkelijkheid geschiedenis heet.

Liefde

Je vindt het makkelijker de hele mensheid te omarmen dan je eigen vrouw lief te hebben. Toch moet je klein beginnen. Met je grote, allesomvattende liefde houd je jezelf alleen maar voor de gek, want de hele mensheid is niet in staat je zo erg te verontrusten als de blik van je vrouw.

Liegen

U kunt de waarheid niet verdragen?
Goed, ik neem alles terug wat ik gelogen heb.

Wat een bijzonder mens! Hij kan praten en liegen tegelijk.

Weet je hoe je kunt zien dat hij liegt? Als hij z’n mond opendoet.

Logica

Wat voor de een logisch is, is voor de ander complete abracadabra. Neem nou de logica van de zoveelste prijsverhoging met het doel een bepaald gebruik of misbruik terug te dringen in het kader van de verbetering van weer iets anders. Denkt men nu echt dat de verhoging van de accijns op drank de notoire zatlap tot minder (of meer) zuipen aanzet? Om de dooie dood niet! Een bijkomend gevolg is echter dat de innemer minder geld overhoudt voor de betere drank en ‘gezondere’ zaken als bonen, sla, bruinbrood en kaas. In feite bewerkt de maatregel dus het tegenovergestelde van wat bedoeld werd, namelijk de verhoging van de volksgezondheid.
Wat men werkelijk beoogt blijft overigens in nevelen gehuld, nu blijkt dat accijnsverhoging de volksgezondheid niet ten goede komt en zelfs eerder verslechtert. Drogredenen zijn er om een ander en lastiger te verdedigen oogmerk aan het publieke oog te onttrekken. Of zou men daarboven zo naïef zijn, en gespeend van alle cynisme, om inderdaad te denken dat de accijnsmaatregel zoden aan de dijk zet?

Loyaliteit

Een ambitieus mens kan niet loyaal zijn; eens zal hij aan een van beide verraad moeten plegen. Aan welke hangt af van zijn loyaliteit.