Mijn naam is halewijn

en ik wandel graag binnensmonds vloekend door zompig Hollands laagland.

Lessen in wijsheid: K

kiezen

Elke keuze is bij nader inzien altijd de verkeerde keuze. Waar sprake is van kiezen, bestaat twijfel en onzekerheid. Je kiest vanuit een toestand van verwarring; wat je kiest, draagt altijd weer de kiem van verwarring in zich.

Kunst

Ik heb niets tegen kunstenaars, behalve als ze kunst maken. Zo heb ik ook niets tegen politici zolang ze maar geen politiek bedrijven. Of liefhebbers, om dezelfde reden.
We moeten onderscheid blijven maken tussen de mens (dit kleinood!) en dat waar hij voor staat of gaat (dat gemodder!). Er is niks ergers dan een ambitieuze kunstenaar, hij gaat over lijken. Misschien is de gemankeerde kunstenaar desgewenst nog erger, hij neemt namelijk zitting in schoonheidscommissies.
Maar verder is kunst iets prachtigs. De kunst van het luieren is wel de hoogste vorm van levenskunst. De kunst van het kweken van een welgevormde bierbuik beschouw ik meer als een ambacht.

Kunstgevolg

Ik heb enkele reacties gehad op bovenstaande satire, die eigenlijk allemaal op hetzelfde neerkomen: men vindt dat ik te ver ga in het devalueren van de kunst (wat die ook moge zijn). Dit is niet mijn bedoeling.
Als antwoord hierop:
Eerst de liefde, en dan de rest.