Mijn naam is halewijn

en ik wandel graag binnensmonds vloekend door zompig Hollands laagland.

Coöprisp

Jannie Vanthart, freelance voorboerder

De hele kantine van assemblagebedrijf De Wasknijper draait als één man het hoofd naar de ingang wanneer de voorboerder ten tonele verschijnt. Deze freelancer is speciaal ingehuurd door de directie met het oog op rendementsverhoging door middel van darmontlasting. Uit metingen was namelijk onomstotelijk vast komen staan dat er veel productietijd verloren ging met de gang naar het toilet; ruim 80% van de werknemers moest binnen één uur na de middagpauze. Dit aantal was na het eerste profylactische en therapeutische optreden van de voorboerder teruggebracht tot exact 34%.

Jannie Vanthart, een struise dame op leeftijd, de vrouw achter Coöprisp, doet haar mantel uit, zet haar tas neer en neemt breed zittend en met de voeten stevig geaard plaats op een stoel die op een lage verhoging in de hoek van de kantine staat zodat iedereen haar goed kan volgen. Dan legt ze haar handen op haar buik en begint te masseren. Sommigen in het publiek hebben hun eerste verlegenheid bij de vorige sessie al van zich afgeschud en volgen de voorboerder in al haar bewegingen en massages. Soms stopt ze even om de aanwezigen te wijzen op de juiste ademhaling, die bij wijze van spreken uit de tenen moet komen. Na een poosje zo geademd en gemasseerd te hebben gaat haar lichaam over in een golvende beweging, van onderbuik tot hoofd, waarna ze als het ware openbarst in de prachtigste boer die ik ooit gehoord heb. De anderen volgen op afstand en er is hilarisch gegiechel, met name van hen die niet hebben meegedaan.

Dit is een interessante ontwikkeling. Hoe bent u op het idee gekomen dit soort therapeutische sessies aan de man te brengen?
“Het is allemaal ongeveer acht maanden geleden begonnen toen ik thuis zat bij te komen van een zware burnout, het gevolg van te veel spanningen tijdens mijn interim-management bij een dochter van een multinational. Men raadde me toen bio-energetica aan en dat ben ik gaan doen. Kortom, dat heeft me een stuk losser en meer ontspannen gemaakt. Tijdens de cursus leerde ik ook buikmassage, weliswaar liggend op de grond, maar dit heb ik weten om te zetten naar een zittende houding; het probleem daarbij is eigenlijk alleen strakke kleding en riemen, die zullen los moeten en eventueel ook de rits open. Mannen hebben er nog wat moeite mee. Met buikmassage wordt de voedselworst in de darmen als het ware gekneed en kunnen de verteringssappen hun werk beter doen; bovendien wordt het voedsel beter opgenomen. Vandaar geen zwaar opgeblazen gevoel, geen darmgassen, geen oprispingen, geen gang naar het toilet om het zware gevoel kwijt te raken. En op dit punt zag ik mogelijkheden in het bedrijfsleven. Er worden per slot van rekening ook nek- en schoudermassages gegeven om datatypistes te ontlasten, waarom dan geen buikmassages?”
Ze kijkt me glunderend aan.

Was en is er geen weerstand op de werkvloer tegen dit soort lichaamswerk? Ik kan me zo voorstellen dat niet iedere fabrieksarbeider oren heeft naar deze manier van ontspanning.
“Dat valt reuze mee. Als er eenmaal één schaap over de dam is… Nee, zonder gekheid, tijdens mijn korte loopbaan in dit werk heb ik gemerkt dat met name kantoormensen moeite hebben met lichaamswerk. Het zijn van nature hoofdwerkers. Eigenlijk zouden zij er het meest baat bij hebben.”

Hoeveel rekent u voor een sessie van zeg een kwartier tot een half uur?
“Dat hangt ervan af hoe groot het bedrijf is. Normaal reken ik een uurtarief tot 10 personen, daarna.. maar ach, dat is helemaal niet interessant. Zeg maar dat ik modaal verdien.”

Hebt u verder nog plannen?
“Absoluut. Ik zit te broeden op iets dat met lachen te maken heeft. Maar het ei heeft nog even tijd nodig.

Wij van NoNonsenseNoviteiten wensen mevrouw Vanthart alle succes van de wereld.