Mijn naam is halewijn

en ik wandel graag binnensmonds vloekend door zompig Hollands laagland.

Lessen in wijsheid: P

Pessimisme

Je moet jong van hart zijn om eigen pessimisme te verdragen.

Politiek

Politiek en liefde zijn de hoogste menselijke activiteiten, las ik laatst ergens. Dit mag dan misschien waar zijn, jammer is echter dat ze alleen door het laagste allooi bedreven worden. Wie mogen dan die laagste mensen wel zijn, vraagt u. Ik zeg: zij die alleen handelen uit eigenbelang en zelfbevrediging.

Programmeren: schepper naast God

Met OOP (Object Oriented Programming) is de mens een beetje GOD geworden. Hij schept en vernietigt objecten, legt hiërarchieën vast, laat functionaliteit overerven van superklassen enzovoort. De virtuele ruimte is zijn Hof van Eden.
Helaas worden er heel wat wangedrochten geboren die evolutionair gezien geen schijn van kans zouden mogen maken in het post-Eden tijdvak, maar desalniettemin de macht grijpen. Was de echte wereld al tamelijk strak in kaart gebracht, nu wordt het mogelijk elke witte vlek tot in het oneindige te nanometeren.
Software is het domein geworden van anale geesten en control freaks. “Wat meetbaar is zult gij meten, en wat dat niet is zult gij terzijde schuiven als niet terzake doende informatie, en afsnijden als nutteloze, ja zelfs schadelijke vetrandjes.”
Maar het middel is doel geworden, het middel heiligt alle doelen, het middel bepaalt zelf de doelen.
Toch is het een prachtige spel! We moeten het alleen niet zo serieus nemen.